Onderhoudsadvies voor textiel

Hieronder vindt u informatie over verschillende soorten meubelstoffen en het onderhoud daarvan.


Eiwitvezels


Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.


Wol

Wol is de meest voorkomende, dierlijke vezel en is afkomstig van het schaap. De 1-15 cm lange vezels van wol zijn zeer dun en hebben de vorm van een hol buisje waarin lucht zit. Door de schubjes aan de zijkant laat het wol zich mooi vervormen. Wanneer wol te warm wordt, krimpt het in elkaar of treedt er vervilting op. Wol is zeer elastisch en heeft een groot kreukherstellend vermogen. Wol is een sterk materiaal, maar pluist gemakkelijk. In het gebruik kunnen losse vezels naar boven komen door wrijving wat voor pluizen of zelfs pilletjes kan zorgen. Dit zijn losse vezels die loslaten. Na verloop van tijd stopt dit verschijnsel weer. Dit heeft echter geen gevolg voor de kwaliteit en levensduur van de stof. Deze pluizen kunnen weg geborsteld of weggeschoren worden.

Onderhoud
Wol laat zich goed reinigen met een stofzuiger met zachte borstel, hierdoor wordt de kans op pilling ook verminderd.

Mohair

Mohair wordt vervaardigd van het haar van de angorageit en is de meest duurzame dierlijke vezel. Mohairvezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid. De vezels munten uit door hun elasticiteit, kleurechtheid en hun kreukherstellend en vuilafstotend vermogen. De laatste eigenschap is te danken aan het vetgehalte van de vezels. Het materiaal is sterker dan schapenwol, maar krimpt, pluist en vervilt ook.

Natuurzijde

Natuurzijde wordt vervaardigd uit coconspinsel van de zijderups. Zijde is de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat. Zijde heeft echter een lage lichtechtheid en verbleekt snel. Zijde kan ook niet tegen zonlicht, het kan dan verpulveren.


Cellulosevezels (plantaardig)


Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.


Katoen

Katoen wordt gewonnen uit het vruchtpluis van de katoenplant. Na het plukken en verwijderen van de zaden, wordt het katoen gesponnen, waarna het verwerkt kan worden. Katoen heeft van nature een draaiing in de vezel, waarvan een klein stukje vezel geen schubben heeft. Wanneer het materiaal nat wordt, wordt het juist sterker. Katoen is niet zo gemakkelijk te vervormen als wol en is gevoeliger voor kreuken. In de geweven stof zitten ook losse vezels mee geweven die in het gebruik naar boven kunnen komen. Deze zijn echter gemakkelijk met het onderhoud te verwijderen. Het product is van oorsprong een beetje dof, de glans ontstaat door lichtinval. Het katoen is goed te bewerken, maar verschiet van kleur door lichtinval. Dit is snel en goed waarneembaar.

Linnen

Linnen is een zeer sterke plantaardige vezel die voortkomt uit de bast van de vlasplant. Door zijn lange vezelstructuur en hoge gehalte aan wasachtige bestanddelen, heeft linnen een mooie glans. Vlas heeft een mindere draaiing dan katoen. De structuur is grover en heeft verdikkingen. Linnen is sterker dan katoen en heeft meer kreukvormingen. Zowel linnen als katoen zijn vaak mooi van kleur en sterk en mooi van uiterlijk. Linnen heeft een wat mindere kleurechtheid en kan wat verarmen in het gebruik. Door de open structuur neemt het snel vuil op. Het kreuken en pletten is voor velen juist de charme van deze stoffen.


Half synthetische vezels


Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.


Viscose

Deze vezel is kunstmatig vervaardigd uit vezels van natuurlijke grondstoffen. De vezel wordt via een chemische procedure uit houtcellulose gewonnen en staat ok als kunstzijde, cel vezel of rayon bekend. Het hout wordt verpulverd en vermengd met chemicaliën in een stollingsbad. Viscose is de goedkoopste vezel en daarmee ook een minder sterke variant. Viscose is ook kreukgevoelig. Daarom wordt het materiaal vaak vermengd met katoen (bijv. 60% katoen en 40% viscose). Een nadeel van viscose is dat het erg brandbaar is. Het fluweelachtige oppervlak is bovendien gevoelig voor aanraking en vocht. Wanneer de pool toch nat wordt, moet het vochtige gebied zo snel mogelijk drooggemaakt worden met bijvoorbeeld een haardroger, nooit wrijven, waarna de pool opgeborsteld moet worden om op te lichten. Strijk nooit de bovenzijde van de stof. Na een aantal dagen gebruik zullen de kussens, bekleed met een gladde viscose chenille bekleding, een ‘shabby’ uiterlijk krijgen. Dit geeft een veranderlijke en marmerachtige uitstraling, karakteristiek voor viscose en linnen.


Synthetische vezels


Synthetische vezels worden vervaardigd uit producten van de olie- en chemische industrie. De chemische vloeistof wordt door kleine gaatjes geperst en wordt onmiddellijk hard. Zo ontstaan er harde draden. De synthetische vezels zijn sterk en bezitten een hoge slijtvastheid. Met sommige reinigingsmiddelen met u oppassen, aangezien deze vezels kunnen aantasten.


Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.


Nylon

Nylon is een afvalproduct van ruwe olie. Het is zeer sterk materiaal en wordt vaak verwerkt met katoen of touw. Wanneer het materiaal warm wordt, gaat het plakken. Het heeft weinig last van water en is goed te verven.

Polyester

Polyester is een gladde ronde vezel waarin vaak al kleine zwarte puntjes voorkomen (geen mattering). Bij het afknippen van de vezel wordt die op deze plaats platter. Polyester wordt veel gebruikt als mengvezel bij katoen, wol en viscose en is vormvast.

Acryl

De vezel is in verschillende doorsneden te vinden: ronde vorm, boon vorm, halter vorm en gelobde vorm. Bij de drie laatste vormen is een zogenoemde schijnlumen aanwezig, een veranderende kleur bij veranderende lichtinval. Vaak vertonen de vezels ook spleetjes in de lengterichting, deze twee kenmerken kunnen een duidelijk indicatie zijn van dit schijnlumen. Door de vorm van het garen heeft het wel een sterke neiging tot pillen. Stof met acryl kan echter goed geschoren worden. Acryl wordt veel gebruikt in onder meer vesten, truien, breigaren en sokken.

Polyamide

Polyamide bestaat meestal uit een rechte vezel, de eventueel gematteerd kan worden. Er bestaat ook een getextureerde vezel. Deze vezel heeft grotere elasticiteit en is volumineuzer. Polyamide wordt, gemengd met wol, gebruikt in onder meer sokken, gordijnen, meubelbekleding en vloerbedekking.


Andere meubelstoffen


Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.


Veloursstoffen

Hierbij zijn miljoenen pootjes (vezeluiteinden) rechtop of liggend geweven, afhankelijk van het type stof en de verwerkte materialen. In gebruik is het mogelijk dat de pool enigszins gaat liggen door druk, lichaamsvochtigheid en lichaamswarmte, waardoor de stof plaatselijk lichter of donkerder van kleur wordt (glansplekken); het zogenoemde pletten of shading effect. Dit effect kan verminderd worden door regelmatig te borstelen, maar dan wel altijd met de pool mee! Een ander typisch kenmerk van een veloursstof is het changeren, wat betekent dat de stof naar gelang de lichtval of kijkrichting lichter of donkerder lijkt. De oorzaak hiervan is dat veloursstoffen over het algemeen in één strijkrichting op het gestoffeerde meubelstuk worden bevestigd en dat daardoor het licht verschillend wordt gereflecteerd.

Mohair velours

Deze velours bevat 70-100% mohair, heeft een grote veerkracht en is sterk. De stof is vuilafstotend door een ingeweven microvezel. Mohair velours is verkrijgbaar in vele effen en gedessineerde uitvoeringen. Ook bij deze stof kan pletten, shading of changeren optreden.

Synthetische velours

Deze 100% synthetisch poolstof heeft een grote slijtvastheid en is gemakkelijk in onderhoud. Ook bij deze stof kan pletten, shading of changeren optreden. Synthetische stoffen zijn in vele effen en gedessineerde uitvoeringen leverbaar. Stoffen die gemaakt zijn met grote percentages polypropyleen zullen veel vuil aantrekken en zijn daarom slecht schoon te maken.

Linnen velours

Bij linnen velours zijn de poolgarens samengesteld uit gesponnen vlas. Het is een sterke, maar niet veerkrachtig vezel, waardoor de pool in het gebruik plat gaat liggen. Bij wrijven neemt de pool altijd de gekozen richting (vleug) aan, wat voor velen juist de charme is van deze stof.

Katoen velours

Ondanks een niet veerkrachtige pool, plet katoen velours niet of nauwelijks. Dit omdat het zeer dicht geweven en kort van pool is. De stof voelt prettig aan, is leverbaar in vele kleuren en dessins, maar is minder kleurecht en vervuilt sneller dan bijvoorbeeld mohair of synthetische velours. Veelal hebben deze stoffen een vuilafstotende bewerking ondergaan.

Wollen velours

Het poolgaren van wollen velours bestaat geheel of gedeeltelijk uit scheerwol. Net als mohair munt stof uit in elasticiteit, kleurechtheid en vuilafstotend vermogen. Deze laatste eigenschap is te danken aan het vetgehalte van de vezel. Ook hier kan pletten en shading optreden.

Wollen epling

Hierbij bestaat de pool uit een lus of een doorgesneden lus. Wollen epling heeft dezelfde eigenschappen als wollen velours.

Chenille stoffen

Dit zijn platweefsels die op jacquard weefgetouwen worden vervaardigd in vele dessins, kwaliteiten en samenstellingen, waarbij poolgarens van chenille worden toegevoegd om deze stoffen een rijkere uitstraling te geven. Deze doorgaans getwijnde chenille garens staan in alle willekeurige richtingen, waardoor deze in het gebruik plat gaan liggen en zitindrukkingen duidelijk te zien zijn. Deze vorm van zitplekken, die afhankelijk van de samenstelling van de stof een zelfde verschijnsel vormen zoals bij veloursstoffen, niet te voorkomen. Chenille stoffen zijn ontvankelijk voor vuil en vet en minder sterk dan bijvoorbeeld mohair of synthetische materialen. Vooral bij lichte kwaliteiten en kleuren is doorgaans snel een sterke verarming te zien.

Bouclé stoffen

Dit stoftype heeft bijna dezelfde uitstraling als chenille stoffen. Er wordt echter gebruik gemaakt van een andere weeftechniek, waardoor de stof zich sneller herstelt van pletten en grote slijtweerstand heeft. Evenals chenille stoffen zijn bouclé stoffen gevoelig voor vuil en vet.

Jacquard geweven gobelinstoffen

Dit zijn platweefsels die in veel kwaliteiten, dessins en kleuren wordt vervaardigd op jacquard weefgetouwen. In jacquard stoffen worden vaak verschillende garens verwerkt zoals katoen, polyamide en viscose. De levensduur wordt in belangrijke mate bepaald door de dichtheid van de weeftechnieken, het aantal bindingen per cm² en de verwerkte materialen (vaak een mix van katoen en synthetische vezels).

Cretonne (bedrukte stoffen)

Als basis wordt meestal katoen of linnendoek gebruikt waarop men diverse druktechnieken een onuitputtelijk aantal dessins en kleuren heeft weten te realiseren. Deze stoffen zijn echter gevoelig voor vuil en vet en hebben daarom vaak een vuilafstotende behandeling ondergaan. De levensduur is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het doek en type stoffering. Een softe stoffering wordt aanbevolen. Vooral de lichte kwaliteiten en de opdrukken met goud, zilver en parelmoer geven doorgaans een sterke verarming te zien en zijn vaak alleen voor decoratief gebruik geschikt.

Loom

Loom komt oorspronkelijk uit Engeland. Het is een speciaal soort papier dat wordt bewerkt en tot koorden wordt getwist. In de verticale koorden wordt tevens een metaaldraad verwerkt. Dit materiaal kan niet tegen vocht en water. Loom kan in vele kleuren afgewerkt worden.

Microvezel

Een microvezel bekleding is een modern synthetisch product. Het is gemakkelijk te reinigen en verkleurt nagenoeg niet. De microvezel is leverbaar in vele kleuren, daar het een kunstmatig gefabriceerd product is. De microvezel is niet te verwarren met suède, wat een leersoort is. Het heeft wel eenzelfde soort vleug als suède.


Eigenschappen van meubelstoffen


De eigenschappen van meubelstoffen zijn sterk afhankelijk van het type garen, de stofconstructie en de eventuele nabehandeling.


Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.


Shading

Met shading of poolomloop wordt het ontstaan van schijnvlekken bedoeld. Deze grillige vlekken zien eruit alsof er met water op de stof is gemorst. Op de betreffende plaatsen liggen de polen niet overal in dezelfde richting. Afhankelijk van waar men naar het stofoppervlak kijkt, met de vleug mee of in de vleug, lijkt de stof donkerder van kleur. Met verkleuring heeft shading verder niets te doen. Het is een optisch effect dat verandert met de plaats van de waarnemer ten opzichte van de stof. Ondanks veel wetenschappelijk onderzoek is nog niet vastgesteld hoe shading ontstaat. Shading wordt internationaal door de meubelbranche niet als fabricagefout gezien.

Plooivorming

Een nieuw stoffen zitmeubel is in het begin nog strak en steriel. Het heeft enige tijd nodig om gezellig en uitnodigend te worden. Door gebruik ontstaat er een légère effect, oftewel plooivorming. Dit komt voort uit de natuurlijke rek die in de stof aanwezig is. Tevens passen vulling en vering zich in de beginfase aan en lopen ca. 10% in stramheid terug, om uiteindelijk op ongeveer 85% van de nieuwwaarde constant te blijven.

Pletten

Als gevolg van lichaamswarmte, gewicht en vocht kunnen de stoffen gaan pletten. Bij pletten is het belangrijk om tijdig de bewuste plaats met stoom te behandelen of gedurende een half uur met een vochtige doek te bedekken, waarna in beide gevallen de velours met een zachte borstel, egaal met de vleugel mee, moet worden opgeborsteld (niet toepassen bij synthetische stoffen). Laat de stof daarna tenminste 6 uur drogen (pas bij chenille, polyacryl en polyamide op met te hoge temperaturen).

Pilling

Pilling wordt veroorzaakt door losse vezeltjes die door draaiende bewegingen gaan vilten of klitten. Het is een verschijnsel dat op den duur verdwijnt. Met een pluizenkam (verkrijgbaar bij de drogist) boekt u over het algemeen een goed resultaat. Als een lus is stukgetrokken, trek deze dan nooit uit, maar werk deze naar de achterzijde van de stof. Krab bij een poolweefsel (weefsel waarbij de draadjes omhoog staan) vuile plekken er nooit uit, omdat u de pool er dan uittrekt. De duurzaamheid en de eigenschap van een stof hebben niet altijd een relatie met de prijs. Zo zijn er dure stoffen en stoftypen, waarbij in het gebruik bovenstaande eigenschappen optreden. Vaak kunnen pluizen en pillen geschoren worden met een zogenaamd pilapparaat, te verkrijgen bij de huishoudzaken.


Onderhoud


Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.


Reinigen van bekleding

Voor het bevorderen van de levensduur en het fris houden van de kleuren, is een wekelijkse stofzuigbeurt en na borstelen van de stoffen aan te bevelen. Borstel bij poolstoffen niet tegen de pol in en gebruik altijd een glad mondstuk. Pas op met een aluminium mondstuk, dit kan namelijk zwart afgeven. Losse pluizen verwijdert u het beste met een in water gedompelde en goed uitgewrongen zeem. Bescherm uw meubelen tegen direct zonlicht en wees voorzichtig met scherpe voorwerpen aan uw kleding, zoals ‘jeansspijkers’, ritssluitingen, gespen en bijvoorbeeld de scherpe nagels van uw huisdier. Ze kunnen vervelende indrukken op uw zitmeubel achterlaten.

Het reinigen van bekledingen, zoals bijvoorbeeld hoezen, kan en mag alleen plaatsvinden, indien de fabrikant dit expliciet heeft aangegeven in de productinformatie. Daarbij moeten altijd de vermelde wasvoorschriften in acht genomen worden. Indien dit gereinigd kan worden, dan adviseren wij dit bij een gespecialiseerde reiniging aan te bieden, aangesloten bij de Geschillencommissie Textielreiniging. Indien u kiest voor een bedrijf dat een compleet meubel, tapijt of gordijnen bij u thuis reinigt, adviseren wij u te kiezen voor een bedrijf dat het keurmerk van Stichting Waarborg tapijt- & meubelreiniging draagt. Indien de fabrikant geen reinigingsinformatie heeft aangegeven, dan de bekleding droog reinigen, eventueel stomen.

Voor eventuele schades die optreden bij het eventueel verwijderen van bekleding of na reiniging, kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden.


Protexx Protector voor textiel

Protexx Vezelbeschermer is het bekendste en meest gerenommeerde merk op het gebied van vezelbescherming. Bij Woon & Slaap is het mogelijk om op het nieuwe aangeschafte textiel meubel een vlekgarantie af te sluiten voor de duur van 5 jaar. Deze unieke vlekgarantie wordt u dan ook zwart op wit bevestigd op een speciaal daarvoor gemaakt Protexx garantiecertificaat.

Protexx Textile Protector is een op water gebaseerd beschermingsmiddel en bevat onder meer het zogeheten fluor carbon. Deze werkbare vaste (witte) stof zorgt ervoor dat elke afzonderlijke vezel rondom een onzichtbaar beschermlaagje krijgt. Dit alles zonder de uitstraling of het aanvoelen van de stof te beïnvloeden.

Door een behandeling met Protexx Protector krijgen vlekken, gebaseerd op water, olie en vet, geen kans om in de vezel van de stof door te dringen en blijvende vlekken te veroorzaken. Vlekken kunt u hierdoor gemakkelijk met een absorberende tissue of doek verwijderen.

Voordelen van een Protexx behandeling:

  • Een 5 jaar durende vlekgarantie.
  • Optimale bescherming tegen vlekken op basis van olie, water en vet (ook huidvet).
  • Uw meubelstof blijft langer mooi.
  • Vlekken zijn eenvoudig te reinigen!
  • Beschermt uw investering.

Op nagenoeg alle soorten textiel kan de Protexx behandeling worden toegepast, maar niet op de volgende stoffen:

  • Chintz, zijde en moiréstoffen.
  • Stoffen bestaande uit 100% viscose.
  • Stoffen bestaande uit meer dan 50% mohair.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden in de winkel.