Onderhoudsadvies voor leder

Leder is een natuurproduct. De gelooide dierenhuid is duurzaam, heeft stijl en is gemakkelijk in het onderhoud. In de meubelindustrie worden voornamelijk de huiden van runderen, schapen en kalveren verwerkt.

De huid heeft het dier beschermd tegen invloeden van buitenaf. Daardoor is het mogelijk dat u littekens van insectenbeten, schrammen en dergelijke in uw meubel terugvindt. Ook zijn soms nekrimpels, liesplooien en plaatsen met een grovere structuur te herkennen. Deze kenmerken verminderen de gebruiksduur niet en geven uw meubel juist dat specifieke karakter. Leder heeft enige tijd nodig voordat het meubel er gezellig en uitnodigend gaat uitzien. Door het gebruik ontstaat er namelijk een nonchalant effect voor plooivorming. Dit komt door de natuurlijke rek in het leder en is niet te voorkomen. Bij de stoffering is rekening gehouden met deze eigenschap.

Om van een huid meubelleder te maken, ondergaat deze een aantal bewerkingen:

 • Looien:
  Looien is de behandeling om de huid soepel te maken en om bederf te voorkomen. Bij plantaardig looien wordt gebruik gemaakt van plantaardige extracten, bij organisch looien worden oliën van waterdieren gebruikt en bij chroom looien worden chroomzouten gebruikt.
 • Splitten:
  Splitten is het in twee lagen splitten van de huid. De buiten laag, ofwel de haar-/nerfzijde levert het meest waardevolle meubelleder op en wordt verwerkt tot aniline, tuig- en nubuckleer. De splitzijde (onderzijde) wordt gebruikt voor splitleder of suède.
 • Aniline kleuren:
  Aniline leder wordt met synthetische kleurstoffen, in ronddraaiende vaten, op kleur gebracht; net zolang tot het leder zoveel mogelijk door en door gekleurd is.
 • Finishen:
  Na het natverven wordt de huid, meestal uit praktische overwegingen, van een beschermlaag voorzien. Dit noemt men ook de finish-, onderhouds-, slijtage- of laklaag.

Algemene informatie


Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.


Regelmatig onderhoud

Met slechts weinig inspanning kunt u jarenlang genieten van een mooie lederen bekleding. Voor het normale dagelijkse onderhoud hoeft u het leder eigenlijk alleen maar af te nemen met een amper vochtige (natuur)zeem. Wij adviseren hiervoor een aparte zeem te reserveren, vrij van zeepresten of resten van andere reinigingsmiddelen. Ook raden wij aan gedestilleerd water te gebruiken. Maar let op: leder houdt niet van water.

Het bevochtigen van de zeem is alleen bedoeld om het stof op te nemen, maar vooral niet om het leder te bevochtigen. Chemische reinigingsmiddelen of oplosmiddelen hebben een vernielend effect op leder. Verder houdt leder beslist niet van transpiratie.

Algemeen onderhoud van leder

De eigenschappen van lederen meubelen en het onderhoud daarvan worden voornamelijk bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van een beschermlaag (finish). Bij anilineleder zonder een beschermlaag, geeft een druppel water al een donkere vlek. Ook bij gefinisht leder laat bijvoorbeeld transpiratie op den duur zijn sporen na. Evenals aceton en chemicaliën, die vaak voorkomen in bijvoorbeeld haarlak, haargel en nagellak. Gebruik geen was, schoensmeer en dergelijke, en ook geen chemische schoonmaakmiddelen: deze kunnen ernstige gevolgen hebben. Voorkom ook overmatig zonlicht op uw lederen meubelen. Een vochtigheidsgraad van ongeveer 65% is aan te bevelen. Kraakt het leder, wrijf dan wat talkpoeder op de raakvlakken.

Plooivorming

Een nieuw lederen zitmeubel is in het begin nog strak en steriel. Het heeft enige tijd nodig om gezellig en uitnodigend te worden. Door gebruik ontstaat er een légère effect, oftewel plooivorming. Dit komt door de natuurlijke rek die in het leder aanwezig is. Tevens passen vulling en vering zich in de beginfase aan en lopen circa 10% in stramheid terug, om uiteindelijk op ongeveer 85% van de nieuwwaarde constant te blijven. In de praktijk resulteert dit in goed waarneembare plooivorming op alle gestoffeerde lederen meubelen.

Transpiratie en medicatie

Leder slijt het meeste van transpiratie en warmte. Transpiratie is menselijk en gezond, maar kan ook chemische stoffen bevatten, bijvoorbeeld van medicijngebruik. Deze chemische stoffen kunnen de beschermlaag van het leder aantasten. In een dergelijk geval kunt u zich niet beroepen op garantie. Met goed onderhoud vermindert u deze werking in sterke mate.


Ledersoorten: eigenschappen en onderhoud


Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.


Vol Anilineleder

Dit leder krijgt uitsluitend een vat verving en is vaak voorzien van een beschermende coating. Het is de meest natuurlijke ledersoort en gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt zacht en soepel aan. De natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn duidelijk zichtbaar en onvermijdelijk. Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten, waardoor u het goed moet beschermen. Vermijd ook directe straling van zonlicht - Uv-straling - om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Aniline leder is extreem zacht, doordat er geen enkele beschermlaag is aangebracht. Ook zijn alle levenskenmerken van de huid zichtbaar en zijn kleurverschillen naargelang de structuur van de huid en zijn absorptievermogen opvallend goed te zien. Anilineleder is voor echte liefhebbers, die ook aanvaarden dat dit leder veel (na)zorg vraagt.

Onderhoud
Leather Protection Set of Royal Care.

Geschuurd leder

Geschuurd leder heeft de eigenschappen van vol anilineleder, maar dan met een geschuurde toplaag, waardoor er een veloursachtig effect ontstaat. Het is een fijn geschuurd nerfleder, de bovenzijde van een lederhuid. Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten, waardoor u het goed moet beschermen. Vermijd ook directe straling van zonlicht - Uv-straling - om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Geschuurd leder heeft een geheel open porie. Water of andere vloeistoffen die u op het leder morst, moet u daarom oom zo snel mogelijk opdeppen. Wrijf in geen geval, omdat u dan de vloeistof in de poriën drukt. Als dit leder plaatselijk glad of vet geworden is, bijvoorbeeld op de armleggers, kunt u het enigszins opwrijven met het Magic Block uit de Nubuck set of een blokje zacht polyether.

Onderhoud
Voor een grote onderhoudsbeurt gebruikt u het schuim van een sopje uit ossengalzeep of groene zeep. Neem dit af, laat het leder goed drogen en ruw het op met een stukje polyether. Ook geschuurd leder kunt u na reiniging behandelen met een speciaal hiervoor geschikt beschermingsmiddel uit de Nubuck set, dit om de vochtafstotende eigenschappen te verhogen. Gebruik geen andere middelen, die zijn niet geschikt voor deze ledersoort.

Semi Anilineleder

Dit leder is voorzien van een zeer dun laklaagje (de zogenoemde licht gepigmenteerde beschermlaag). Deze bescherming voorkomt in redelijke mate het indringen van vervuiling. Semi Aniline leder staat dicht bij de oorspronkelijke lederhuid, omdat de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar zijn (de gaatjes van de haarinplant zijn bijvoorbeeld nog te zien). Vermijd directe straling van zonlicht - Uv-straling - om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Door gebruik ontstaat een mooie glans, de zogenoemde patina. Door de dunne beschermlaag zijn kleurverschillen, eigen aan de absorptie van de kleurstof door de huid, duidelijk zichtbaar.

Onderhoud
Leather Protection Set of Royal Care.

Gedekverfd leder

Dit leder is voorzien van een geheel dekkende verflaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden weinig zichtbaar zijn. Daarom wordt deze ledersoort kunstmatig geprint om een natuurlijk effect te creëren. De beschermlaag (fixeer laag) biedt extra bescherming, waardoor dit type leder zeer praktisch is in gebruik. Vermijd directe straling van zonlicht - Uv-straling - om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Let op: ook een beschermde huid is weinig bestand tegen fel licht, vochtigheid, transpiratie, warmtebronnen en dergelijke.

Onderhoud
Leather Protection Set of Royal Care.

Handwish leder

Handwish leder is een gedekverfd leder, waarvan de dekkende verflaag handmatig wordt uitgepoetst en voorzien van een transparante beschermlaag. De eigenschappen van handwish leder zijn gelijk aan die van gedekverfd leder (zie hierboven).

Onderhoud
Leather Protection Set of Royal Care.

Old Saddle leder

Old Saddle Leder straalt niet alleen de sfeer uit van grootvaders fauteuil, maar heeft ook het karakter ervan. Het leder is, zoals 100 jaar geleden ook gebeurde, plantaardig gelooid. Bovendien is het handmatig ingepoetst met een speciale was/vet-combinatie, die het leder enigszins vuil- en waterafstotend maakt. Het gebruik van wax zorgt voor een licht glanzend, levendig effect, waardoor uw meubel steeds meer karakter krijgt. Het effect van de ledersoort lijkt op dat van gebeitst hout: de natuurlijke structuur van het leder blijft duidelijk zichtbaar. In het leder zijn haarscheurtjes, insectenbeten, mestvouwen en aders dan ook zichtbaar. Deze kenmerken zorgen voor een onregelmatig kleurverloop. Old Saddle is luchtdoorlatend en daardoor behaaglijk warm en huidvriendelijk. Het voelt zeer vet en wordt door de jaren heen steeds mooier, waardoor uw meubel steeds meer waarde krijgt. Dankzij het sterke leder kunnen de naden ambachtelijk worden afgewerkt.

Onderhoud
Onderhoud Olde Saddle leder uitsluitend met de speciale Old Saddle Wax, minimaal vier tot vijf maar per jaar. Hiermee verlengt u de levensduur van uw meubel. Neem uw Old Saddle meubel verder regelmatig af met een zachte, schone doek. Reinig het leder nooit met een reinigingsmiddel, ook niet met lederreiniger. Daardoor gaat de unieke werking van de waslaag verloren. Morst u een vloeistof op uw meubel, dep het dan direct af met een schone doek, nooit wrijven! Plaats uw lederen Old Saddle meubel nooit te dicht bij een verwarmingsbron, zoals een radiator (houd minimaal 30 cm afstand). Plaats het niet direct in fel zonlicht en zorg ervoor dat de ruimte waarin uw meubel staat een voldoende relatieve luchtvochtigheid heeft (liefst 60 - 65%), zodat het leder niet uitdroogt.

Pull Up leder

De term ‘pull up’ is vaak niet direct te relateren aan een bepaald type leder, maar staat eigenlijk voor een bepaalde uitstraling van het leder. Het ‘pull up’ effect betekent dat er een kleurnuance in het leder zit, naarmate je het leder op spanning zet (trekken = pull). Het gedeelte dat onder spanning komt te staan zal enigszins opkleuren (up).

Pull Up leder onderscheiden we in:

Pull Up leder afgewerkt met een was- en/of olielaag

Dit type is meestal een volnerf ledersoort, gemaakt van vol aniline leder. Deze vol aniline wordt behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken, welke door en door geverfd is met aniline kleurstoffen (pigmenten). Bij de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er met hete olie of was over de nerf van het leder gewalst. Door gebruik van dit leder, wordt het na verloop van tijd (op sommige plaatsen) lichter van kleur.

Pull Up leder afgewerkt met een Polyurethaan (PU) lak- of folielaag (By Cast

Deze ledersoort heeft dezelfde eigenschappen en gebruiksadviezen als de met was- of olielaag afgewerkte Pull Up leder. Het verschil is dat de toplaag in plaats van was of olie bij deze leder synthetisch is.

Onderhoud
Behandel het leder twee keer per jaar met een dun laagje Wax It. Zo blijft de kleur zoveel mogelijk behouden. Lichter geworden plekken krijgen hun oorspronkelijke kleur weer enigszins terug. Als u Wax It aanbrengt, geeft het leder soms iets kleur af op het doekje of sponsje, dit is normaal. Omdat het leder een olie- of waslaag heeft, kunt u het beter niet met een reiniger behandelen. Gebruik in uiterste gevallen alleen een licht vochtige doek. Door dit type leder licht te verwarmen met een föhn, kunt u de kleur herstellen en de zichtbaarheid van kleine beschadigingen of krassen verminderen.

Microleder

Het microleder is een ledersoort die gemaakt is van de eerste split van de runderhuid, waarop een zéér dunne microvezel bovenlaag is geperst. Deze bovenlaag geeft het leder een twee-kleuren nuance, waardoor een warm en sfeervol effect bereikt wordt. Het leder heeft een royale dikte van 1,2-1,4 mm. Door deze productiemethode krijgt het leder een nubuckachtige uitstraling en voldoet het microleder aan alle eisen die door de meubelindustrie aan leder gesteld mogen worden. De modellen in microleder zijn verkrijgbaar met dik contrasterend garen gestikt of met garen in een kleur gelijkend op de door u gekozen lederkleur, die we ton-sur-ton noemen.

Het microleder geeft een nieuwe dimensie aan het woongenot met leder. Door de finishing zal het leder niet direct gemorste vloeistoffen in zich opnemen. Gemorste vloeistoffen dient u echter wel direct te absorberen met een droge doek. Hard poetsen of schrobben over het leder is ten stelligste af te raden. U kunt het leder desgewenst schoonmaken door rustig over het leder te wrijven met een zachte, droge of lichtelijk bevochtigde doek. Directe aanraking met een warmtebron of blootstelling aan langdurig zonlicht dient u, zoals bij alle ledersoorten, te vermijden. De normale onderhoudsmiddelen voor leder zijn niet geschikt voor microleder. Een spaarzame behandeling met een naturel coating is toegestaan.

Microleder soorten zijn onder andere: Tasan, Amazone, Congo en Atlantic 60.

Onderhoud
All-In house Microleder.

Schapenleder

Schapenleder is een plantaardig gelooid leder (vol-aniline) zonder beschermlaag. De van nature drogere en stuggere, gelooide schapenhuiden worden volgens traditie met de hand in gepoetst met een vaak bruinachtige ‘belts’. En vervolgens afgewerkt met een wasproduct. Hierdoor vertoont schapenleder vrijwel altijd het zogenaamd ‘wolk-effect’. Ook omdat vaak relatief kleine huiden verwerkt worden, zijn kleur- en structuurverschillen tussen de diverse delen van het meubel niet te vermijden. Door de structuur van schapenleder kunnen in het begin bij het gebruik van het meubel kleine haarscheurtjes ontstaan, ook wel het craquelé-effect genoemd. Deze antiekuitstraling komt de charme van het leder juist ten goede.

Onderhoud
Old Saddle Wax.

Moreno kunstleder

Moreno kunstleder is niet van echt anilineleder te onderscheiden. Moreno kunstleder is soepel, beresterk en niet van echt leder te onderscheiden door de onregelmatige nerf. Het Moreno kunstleder is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, zoals donkerbruin, misty, wit, zwart, taupe, antraciet, paars, kerrie en petrol.

Onderhoud
Leather look Clean & Care.


Onderhoudsmiddelen


Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.


Leather Protection Set (zonder garantie)

Inhoud van een set: 1x Leather Cleaner 150ml, 1x Leather Protector 150ml en een spons. De Leather Protection Set is geschikt voor alle ledersoorten, behalve nubuck en suède. Deze set bevat een flesje kleurloze Lederbeschermer (Leather Protector), een flesje Lederreiniger (Leather Cleaner) en een polyether spons. Lederbeschermer en Lederreiniger zijn producten op waterbasis voor reiniging, onderhoud en bescherming van leder. Lederreiniger verwijdert moeiteloos oppervlakkig vuil. Lederbeschermer voedt het leder en maakt het leder vet- en vlek werend (bescherming).

Wax It Set

Verzorging set speciaal voor Wax- en Pull Up (By-cast) leder. Inhoud van een set: 1x Wax It 150ml, 1x Clean-It 150ml en 1x spons. Voedings crème en Cleaner voor gewaxed of gelakt Pull Up en By Cast Leder. Wax It voedt, voorkomt uitdroging en herstelt het Pull Up effect van Pull Up leders. Clean-It is een speciale milde reiniger, voor gelakt leder.

Old Saddle Wax

Onderhoudsmiddel speciaal voor Old Saddle leder en schapenleder. Old Saddle Wax is een onderhouds- en bijkleurmiddel, verkrijgbaar in de kleuren middelbruin, donkerbruin of roodbruin. Het is te gebruiken op onder meer Old Saddle leder, schapenleder, gedekverfd leder en semi-aniline leder. Niet geschikt voor nubuck en suède. Voedt, beschermt, kleurt bij en verlengt de levensduur.

Lederplus

Lederkleurcrème (fles van 150ml). Lederplus is een onderhouds- en bijkleurmiddel, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het voedt en beschermt het leder en heeft een licht kleurherstellende werking. Lederplus verlengt de levensduur van het leder. Alleen geschikt voor afgedekt – van een beschermlaag voorzien – leder, zoals semi-aniline, handwish, dekverf, Long Wish. Het is niet geschikt voor suède, nubuck en vol aniline leder.


Vlekkentips


Hebt u gemorst op uw meubelstuk, dan kunt u dit het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar binnen te werken. U dept de vlek met een tissue of schone katoenen doek, waarna u het meubelstuk afneemt met een zeem. Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen (gespen, ritssluitingen), spelende kinderen, huisdieren, zonlicht en jeanskleding.