Onderhoudsadvies voor hout

Hout is een natuurproduct. Het is in duizenden soorten te verkrijgen en elke soort heeft zijn eigen kleur, hardheid en nerfstructuur. Van de 400.000 houtsoorten die er op aarde zijn, vinden er +/- 200 hun weg naar de meubelproductie. Omdat hout een natuurlijk product is, kunnen kleurverschillen voorkomen.

Hout dat gebruikt wordt in de meubelindustrie komt vaak van naald- en loofbomen. Naaldbomen kenmerken zich door een snelle groei, waardoor het een zachtere houtsoort is. Voorbeelden hiervan zijn vuren en grenen. Loofbomen kenmerken zich door een langzame groei, waardoor het hout meestal harder is. Voorbeelden hiervan zijn eiken, berken, kersen en tropische hardhoutsoorten zoals teak, bangkirai en sisam.

Enkele begrippen op houtgebied:

 • Fineer:
  Dun laagje edelhout verfijnd op plaatmateriaal.
 • Folie:
  Dun laagje kunststof (meestal voorzien van houtstructuur) verlijmd op plaatmateriaal.
 • Patineereffect:
  Het donkerder kleuren van hoeken en randen van gebeitste meubelen.
 • Mdf of Hdf:
  Bestaat uit zeer fijne houtvezels, die onder zeer hoge druk worden samengeperst. Leverbaar in alle mogelijke kleuren.

Houtsoorten: eigenschappen en onderhoud


Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.


Beukenhout

Een relatief harde houtsoort, afkomstig van de beukenboom (loofboom). Deze boom groeit onder meer in Europa, West-Azië, Noord-Amerika en Japan. Beukenhout kent een fijne, gelijkmatige nerfstructuur en de kleur is wit tot lichtbruin. Beuken wordt veel verwerkt in Scandinavische meubelen. Gestoomd beuken is roze tot lichtrood van kleur.

Eikenhout

Het hout van de aloude eikenboom – groeit in Noord-Amerika, Azië en Europa – wordt al sinds jaar en dag gebruikt. Het heeft een warme en degelijke uitstraling en beschadigt minder snel dan bijvoorbeeld vuren en grenen. De nerf van deze houtsoort is, afhankelijk van de soort, fijner en bevat meer of minder noesten. Beuken, Noten, Mahonie en Kersen zijn net als Eiken afkomstig van loofbomen. Deze harde houtsoorten hebben een zeer eigen karakter, de duidelijke nerfstructuur geeft deze houtsoorten een rijke en luxueuze uitstraling.

Kersenhout

Een relatief zachte houtsoort afkomstig van de kersenboom (loofboom). Deze boom groeit onder meer in Europa, Azië, Canada en Amerika. Kersenhout kent een fijne nerfstructuur en de kleur is geelbruin, later iets roodbruin. Kersenhout heeft als eigenschap, dat het onder invloed van Uv-licht, maar ook door warmte verkleurt naar roodachtige tinten, afhankelijk van de herkomst van het hout en de ondergane bewerking.

Notenhout

Een relatief harde houtsoort afkomstig van de notenboom (loofboom). Deze boom groeit onder meer in Europa, Azië en Amerika. Notenhout kent een fijne tot matig grove nerfstructuur en de kleur is licht grijsachtig tot donkerbruin. De herkomst van het hout bepaald uiteindelijk de tekening en kleuruitstraling. Soms komen aan notenbomen waardevolle wortelknollen voor, waarvan fineer wordt gesneden dat als wortelnoten wordt verhandeld.

Acaciahout

Acacia is een zeer duurzaam hardhout. Acaciahout kent een levendige nerfstructuur en fijne nerftekening. De nerf- en houtstructuur blijft bij alle kleuringen goed zichtbaar. Tevens zijn noesten en scheurtjes toegestaan, deze zorgen voor een beleving van echt hout. Voor onderhoud kan het meubel afgenomen worden met een licht-vochtige doek en daarna met een droge doek. De dikte van de NC-laklaag met gesloten of open structuur en het reliëf van het oppervlak bepalen de mate van onderhoud. Als onderhoudsmiddel adviseren wij u een onderhoudsmiddel voor (mat) gelakte meubels.

Teakhout

Teak is een hardhoutsoort, net als bangkirai, sisam of durian. Vrijwel alle koloniale meubelen die gemaakt zijn van teak, worden geïmporteerd vanuit India, Indonesië of Zuidoost-Azië. Door de grote klimaatverschillen tussen Azië en Europa blijft het hout werken. Dit betekent dat teakhout tijdens gebruik scheurt, trekt of krimpt. Dit geeft het authentieke karakter aan de meubelen van deze houtsoort en is niet te voorkomen.

Er bestaan verschillende soorten teakhout:

Nieuw teak

Het nieuwe teak wordt ook wel ‘Djati’ genoemd. Dit hout wordt verbouwd op speciale plantages, waarbij constant jonge bomen worden aangeplant. Als een boom gekapt is, wordt het hout gezaagd en in de openlucht gedroogd. Vers gekapt hout is groenachtig, geelbruin van kleur en verkleurt direct in het zonlicht naar goudbruin, wat resulteert in grote kleurverschillen. Omdat het hout in de openlucht wordt gedroogd, bevat het hout een wisselend vochtpercentage, dat trek- en krimpscheurtjes tot gevolg kan hebben. De tegenstelling tussen het vochtige regenseizoen (van oktober tot medio maart) en de winterperiode, waarin men de huizen droog stookt, zorgt voor het ‘werken’ van het hout. Het vochtpercentage in het hout daalt in de winter met 12% tot 14%, wat uiteindelijk ‘krimp’ in het hout veroorzaakt. Al deze kenmerkende eigenschappen geven teakhout het specifieke en speciale uiterlijk.

Oud en gebruikt teak

Oud teak ofwel ‘Dinkle’ hout wordt hoofdzakelijk verkregen uit sloopobjecten van bijvoorbeeld oude huizen, vloeren, schepen, oude meubelen en banken. Na de droging (Killingdry) en uitsortering, blijven de handgemaakte meubelen hun karakteristieke uitstraling behouden: de houtstructuren, kleurverschillen en inetstukken geven elk handgemaakt product een eigen uitstraling. Kenmerkend is dat ieder artikel anders en dus uniek in zijn soort is. Maatverschil komt voor in dikte, breedte en hoogte mede door de verschillende meubelmakers. Zelfs het beslag op de meubelen is met de hand vervaardigd.

Oud hout

Meubelen van oud (gebruikt) hout zijn sfeervol en karakteristiek. Deze meubelen zijn stuk voor stuk uniek dankzij de eigenschappen die oud hout met zich mee brengt. Een eigenschap van oud hout is dat er krimpscheuren in zitten en dat het hout blijvend ‘werkt’. Ook kleur- en detailverschillen zijn aanwezig. Omdat het hout al eerder gebruikt is, bevat het vaak spijker- en houtwormgaten. Eetkamertafels worden gemaakt in verschillende maten en uitvoeringen. Sommige tafels worden gemaakt volgens het ‘Mes & Groef’ principe. Dat betekent dat er meer ruimte tussen de planken van het bovenblad kan zitten. Tenslotte is het goed te weten dat deze meubelen afgewerkt zijn met een waslaag. Houdt u er rekening mee dat u deze meubelen vier keer per jaar in de was moet zetten. Het is raadzaam om onderzetters te gebruiken, want vochtige en/of warme spullen – zoals kopjes en glazen – laten kringen achter. Omdat veel van deze producten met de hand zijn vervaardigd, zijn detail-, kleur- en verbindingsverschillen onvermijdelijk.

Massief hout

Hiervoor worden de planken uit de stam gehaald en vervolgens weer bij elkaar gevoegd. Behalve bij de fijne houtsoorten is dit de goedkoopste oplossing. Het hout is echter wel hygroscopisch, dat wil zeggen dat het vocht absorbeert. Deze vochtigheid doet de vezels zwellen en leidt tot een vervorming van de vezels die loodrecht staan op het oppervlak. Gezien de natuurlijke vorming van het hout, worden de panelen gevormd door samen te stellen delen, te voorzien van een groef en voldoende speling.

Let op! Bij alle houtsoorten waar delen van het hart van een boom zijn gebruikt, treedt er na verloop van tijd werking op.

Gefineerd hout

Geschilde hout laag wordt op bijvoorbeeld een mdf of spaanplaat gelijmd. Bij zogenaamd rond geschild fineer, kunnen zich tekeningen in de houtnerf herhalen als dit verwerkt werd op grotere delen. Houtfineer is vaak kostbaarder dan massief hout. Houtfineer blijft gevoelig voor invloeden van zonlicht en warmte. Let op: meubelen met gefineerd hout moeten beschermd worden tegen vocht, vooral op de naden.

Gelamineerd hout

Dit zijn massieve houtdelen, van ofwel hetzelfde hout of verschillende houtsoorten die onder druk aan elkaar verlijmd zijn. De houtdelen behouden, afhankelijk van de houtsoort, de specifieke eigenschappen van de desbetreffende houtsoort.

Hout behandeld met beits

Beitsen worden gebruikt om het nog onbehandelde (kale) hout te kleuren. Zo worden eiken meubelen vaak gekleurd met een beits. De kleur van de beits die men hiervoor gebruikt, wordt aangeduid met een getal (E10, E20 tot E70). De kleur E10 is heel licht, terwijl E70 heel donker is. Bij andere houtsoorten volstaat men met de benaming licht, midden of donker. Beits kleurt het houten meubel, maar biedt nog geen bescherming tegen huishoudelijk gebruik. Over de bijtslaag wordt altijd een kleurloze lak, was of olie aangebracht. Dit om het gebeitste houten meubel een bepaald beschermingsniveau te geven.

Hout behandeld met lak

Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en/of te beschermen tegen onder meer water- en alcoholkringen. Er zijn drie soorten lak: kleurloze, transsparante en dekkende kleurlak.

Kleurloze lakken bestaan in verschillende glansgraden zoals mat, halfmat, eiglans of hoogglans. Hierbij blijft de nerf van het hout duidelijk zichtbaar. Kleurloze lakken zijn mogelijk gevoelig voor warmte en vloeistof; verwijder gemorste substanties daarom snel. Lichte krasjes zijn onvermijdelijk zichtbaar bij lichtinval.

Onderhoud
Stof meubelen met een kleurloze laklaag regelmatig af met een zachte, droge doek (gebruik geen olie of was). Meubelen met een hoogglans laklaag mag u zo nodig ook afnemen met een licht vochtige spons of zeem, maar gebruik dan uitsluitend schoon water. Geef de laklaag twee keer per jaar een intensieve onderhoudsbeurt met Elite polish of Meuboline. Verwijder hardnekkige vlekken met Woodclean en behandel het hout vervolgens weer met een geschikt onderhoudsproduct. Gebruik nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen.

Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te controleren!

Transparante kleurlak

Dit is een lak in kleur waarbij de houtnerf na het lakproces duidelijk zichtbaar blijft. Ook deze kleurlak is er in verschillende glansgraden zoals mat, halfmat, eiglans of hoogglans. Transparante kleurlakken zijn mogelijk gevoelig voor warmte, en vloeistof; verwijder gemorste substanties snel.

Onderhoud
Stof meubelen met een transparante laklaag regelmatig af met een zachte, droge doek (gebruik geen olie of was). Meubelen met een hoogglans laklaag mag u zo nodig ook afnemen met een licht vochtige spons of zeem, maar gebruik dan uitsluitend schoon water. Geef de laklaag twee keer per jaar een intensieve onderhoudsbeurt met Elite polish of Meuboline. Verwijder hardnekkige vlekken met Woodclean en behandel het hout vervolgens weer met een geschikt onderhoudsproduct. Gebruik nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen.

Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te controleren!

Dekkende kleurlak

Door de dekkend kleurende lak is de houtnerf na het lakproces niet of nauwelijks meer zichtbaar. Een dekkende kleurlaag is gevoelig voor warmte en vloeistof; verwijder gemorste substanties daarom snel.

Onderhoud
Stof meubelen met een dekkende laklaag regelmatig af met een zachte, droge doek (gebruik geen olie of was). Geef de laklaag twee keer per jaar een intensieve onderhoudsbeurt met Elite polish. Verwijder hardnekkige vlekken met Woodclean en behandel het hout vervolgens weer met een geschikt onderhoudsproduct. Gebruik nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen.

Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te controleren!

Hout behandeld met was

Was wordt in de regel aangebracht op kale/onbehandelde meubelen, meubelen met een beits laag of meubelen die al van was voorzien zijn. De keuze van de was is afhankelijk van de gewenste uitstraling van het meubel. Was geeft uw meubel een mooie, warme en natuurlijke uitstraling, waarbij de nerf en structuur van het hout goed zichtbaar blijft.

Onderhoud
Hout dat met was is behandeld, is gevoelig voor warmte en vloeistof. Verwijder gemorste substanties daarom snel. Meubelen met een waslaag moet u regelmatig onderhouden met bijvoorbeeld antiek was. Verwijder vlekken met Woodclean, behandel het vervolgens na met antiek was. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen.

Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te controleren!

Hout behandeld met olie

Het gebeurt tegenwoordig vaak dat men het kale, onbehandelde houten meubel alleen een oliebehandeling geeft. Olie geeft uw meubel een mooie, diepe, warme en natuurlijke uitstraling, waarbij de nerf en structuur van het hout geaccentueerd wordt (en zichtbaar blijft). Meestal is dit soort olie gebaseerd op lijnolie. Soms wordt hout gekleurd met een beits laag waarna een olie wordt aangebracht. De kleur wordt daarbij bepaald door de beits laag.

Onderhoud
Hout dat met olie is behandeld, is gevoelig voor warmte en vloeistof. Verwijder gemorste substanties daarom snel. Onderhoud geoliede meubelen twee tot driemaal per jaar met Greenfix plantaardige meubelolie. Verwijder vlekken met Woodclean, behandel het hout vervolgens met Greenfix. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen. Bij het onderhoud van gekleurd hout afgewerkt met olie, mag de onderlaag nooit beschadigd worden, hierdoor kan de kleurlaag verdwijnen.

Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te controleren!

Onbehandeld hout

Om een meubel zo origineel en natuurlijk mogelijk te houden, wordt het zo weinig mogelijk behandeld. Het houten meubel krijgt dan wel enige vorm van bescherming, maar moet qua uitstraling zoveel als mogelijk aansluiten bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Dit zien we vooral bij teakhout en eikenhout.

Onderhoud
Onderhoud onbehandeld hout twee tot drie maal per jaar met Teakfix (voor teakhout) of houtzeep (voor alle andere houtsoorten). Verwijder hardnekkige vlekken voorzichtig met een schuurspons of staalwolletje. Gebruik dit eventueel in combinatie met Woodclean intensieve houtreiniger behandel het vervolgens weer na met et gebruikte onderhoudsmiddel (Teakfix of houtzeep). Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen.

Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te controleren!


Onderhoudsmiddelen


Let op! Test alle onderhoudsmiddelen altijd eerst op een onzichtbare plek om de bestendigheid van de lak te controleren!


Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.


Houtzeep

Houtzeep reinigt, voedt en biedt lichte bescherming aan onbewerkt (blank) of gezeept eikenhout en andere houtsoorten (voor binnen). Houtzeep heeft als groot voordeel dat de houtsoort na een behandeling nagenoeg niet van kleur veranderd. Ook vlekken in het hout zijn eenvoudig te verwijderen.

Teak fix

Teak fix is een kleurloze beschermer op waterbasis voor onbewerkt (blank) teakhout of andere tropische hardhoutsoorten (voor binnen). Teak fix heeft als groot voordeel dat teakhout na een behandeling niet van kleur veranderd. De natuurlijke uitstraling van het teakhout blijft behouden en het meubel is direct beschermd tegen vochtvlekken.

Greenfix

Green fix is een beschermde, uithardende, plantaardige meubelolie (op basis van lijnolie). Geschikt voor alle houtsoorten met een olie- of waslaag. Ook ideaal voor het oliën van onbewerkt hout. Green fix voorkomt vlekken en beschermt hout optimaal tegen vocht en warmte.

Woodclean

Woodclean reinigt alle houtsoorten met een olie-, lak- of waslaag. Verwijdert vlekken en is een ideaal voorbehandelingsmiddel bij een onderhoudsbeurt. Verbetert de werking en het eindresultaat van het gebruikte onderhoudsmiddel.

Meuboline

Meuboline is een universele meubelolie voor alle gelakte, houten meubelen. Frist de laklaag op, camoufleert kleine krasjes en laat een mooie glans achter op het meubel. Verkrijgbaar in naturel (blank), bruin, rood en oranje.

Antiekwas

Antiekwas is een universele meubelwas voor houten meubelen. Biedt lichte bescherming, camoufleert kleine krasjes en laat een mooie glans achter op het meubel. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Elite polish

Geschikt voor gelakte, houten meubelen. Elite polish frist gelakte oppervlakken weer op, geeft glans aan het meubel en verwijdert eventuele waterkringen en geeft hierbij géén vettige laag, waarin zich stof of ‘vingers’ kunnen vastzetten.

Mat lak polish

Een verzorgende onderhouds-polish die speciaal geschikt is voor alle (zeer) matgelakte houtsoorten. Frist het meubel op zonder een glans laag achter te laten. Verwijdert ook eventuele glimplekken. Matlak Polish is te gebruiken op alle gelakte houtsoorten met een (zeer) matte finish. Dit zijn laklagen die het meubel de uitstraling geven van geolied hout of soms van nagenoeg onbehandeld hout (een klein optisch verschil ten opzichte van onbehandeld hout blijft uiteraard altijd zichtbaar). In de meubelindustrie wordt ook wel gesproken over de lak CBM 281. In het gebruik vertonen deze meubelen door huidvetten ook wel eens zogenoemde glimplekken.


Vlekkentips


Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.


Vlekken in hout afgewerkt met lak

Verwijder een vlek altijd direct met een tissue of doek. Blijft de vlek hierna nog zichtbaar, probeer deze dan te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Woodclean brengt u aan met een stevige, zachte doek. Behandel de plek altijd na met Elite Polish of Meuboline. Lichte vocht- en/of warmtekringen in gelakt hout kunt u proberen te verwijderen met Elite Polish. Gebruik nooit ammonia, schuurmiddelen of andere schoonmaakmiddelen. Om glimplekken te verwijderen op mat gelakte meubelen, kunt u Matlak Polish gebruiken.

Vlekken in hout afgewerkt met was

Verwijder een vlek altijd direct met een tissue of doek. Blijft een vlek hierna nog zichtbaar, probeer deze dan te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Woodclean brengt u aan met een stevige, zachte doek. Behandel de plek altijd na met Antiek was. Verwijder hardnekkige vlekken met een fijn staalwolletje of schuursponsje. Probeer de vlek te verwijderen met licht draaiende bewegingen (eventueel in combinatie met Woodclean intensieve houtreiniger). Behandel de plek vervolgens na met Antiek was. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen.

Vlekken in hout afgewerkt met olie

Verwijder de vlek altijd direct met een tissue of doek. Blijft een vlek hierna nog zichtbaar, probeer deze dan te verwijderen met Woodclean intensieve houtreiniger. Woodclean brengt u aan met een stevige, zachte doek. Behandel de plek altijd na met Green fix. Verwijder hardnekkige vlekken met een fijn staalwolletje of schuursponsje. Probeer de vlek met licht draaiende bewegingen te verwijderen (eventueel in combinatie met Woodclean intensieve houtreiniger). Behandel de plek vervolgens na met Green fix. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen.

Vlekken in hout behandeld met houtzeep

Verwijder een vlek altijd direct met houtzeep in combinatie met een fijn staalwolletje of schuursponsje. Probeer de vlek met licht draaiende bewegingen te verwijderen. Gebruik bij geen resultaat Woodclean intensieve houtreiniger. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen. Hebt u Woodclean gebruikt, breng dan weer een nieuwe laag houtzeep aan.

Vlekken in hout behandeld met teak fix

Verwijder een vlek met een fijn staalwolletje of schuursponsje. Probeer de vlek te verwijderen met licht draaiende bewegingen. Breng na verwijdering van de vlek weer een nieuwe laag Teakfix aan. Gebruik bij geen resultaat Woodclean intensieve houtreiniger. Gebruik nooit ammonia, water of schoonmaakmiddelen. Hebt u Woodclean gebruikt, breng ook dan weer een nieuwe laag Teakfix aan.